Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Reissutärpit Jyväskylän lomalle

Jyväsjärven rannalla sijaitseva kuvankaunis Jyväskylä on ainutlaatuinen matkakohde, joka tarjoaa erityisesti luontoelämyksiä, historiallista arkkitehtuuria ja kulttuuria. Jyväskylä tunnetaan lisäksi myös Valon kaupunkina, sillä siellä on yli 100 pysyvää kaupunkivalaistuskohdetta, jotka ilahduttavat tunnelmallisuudeltaan varsinkin vuoden pimeimpänä aikana. Jyväskylän sijainti on ehdottomasti vertaansa vailla, sillä Keski-Suomi on koti noin 3700 järvelle, jonka myötä lämpimästä kesäpäivästä voi nauttia vaikkapa risteilemällä, melomalla tai uimalla. Sijaintinsa ansiosta Jyväskylä tarjoaa monipuolisia majoitusvaihtoehtoja olipa sitten kyseessä rauhallinen mökki järvenrannalla tai moderni keskustahotelli.

Jyväskylä on suosittu matkakohde vuodenajasta riippumatta. Esimerkiksi talviurheilun osalta Keski-Suomi tarjoaa hyviä mahdollisuuksia hiihtoon, lasketteluun ja lumilautailuun. Etenkin Himoksen hiihtokeskus, tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä, on suosittu talvilomalaisten keskuudessa. Vastaavasti taas kesäistä päivää voi paistatella esimerkiksi risteilyllä pitkin Keski-Suomessa sijaitsevaa Suomen pisintä järveä, Päijännettä. Järvimaisemista voit nauttia myös Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Lutakon satamassa, jossa on runsaasti ravintolalaivoja, ravintoloita ja kahviloita, joihin voi pysähtyä nauttimaan kesäpäivän tunnelmasta. Joka tapauksessa, riippumatta vuodenajasta, Jyväskylästä löytyy varmasti itse kullekin mieluisaa tekemistä.

Ohessa onkin jaettuna vinkkejä vierailemisen arvoisista kohteista Jyväskylässä. Toivottavasti löydät näistä itsellesi mieluisimmat!

Jyväskylän Kuokkalan silta iltavalaistuksessa.

Jyväskylän keskusta-alue

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Kauppakatu on yksi kaupungin tärkeimmistä kaduista. Se lähtee yliopiston kupeesta Yläkaupungilta ja laskee alas Kirkkopuistoon. Kirkkopuistosta se jatkuu edelleen kävelykatuna Aren aukiolle saakka. Kävelykatu on 440 metriä pitkä ja sen varrelle sijoittuu runsaasti ravintoloita ja kahviloita ja ostosmahdollisuuksia. Lämpimänä kesäpäivänä voi myös jalkautua Kirkkopuistoon piknikille eväidensä kanssa.

Jyväskylän keskustan kupeessa sijaitsevalta Harjulta avautuu näkymä keskustan yli Jyväsjärvelle. Parhaimmista näkymistä saa nauttia Harjun päällä komeilevan Vesilinnan näköalatasanteelta. Vesilinnassa toimii myös esimerkiksi Keski-Suomen luontomuseo. Se esittelee perinteistä keskisuomalaista luontoa rikkaine lajiryhmineen ja elinympäristöineen.

Toivolan vanha piha, 1800-luvun lopulta juontava käsityöläispiha, on vierailukohteena varsin ainutlaatuinen, sillä se on ainut Jyväskylän puutaloajasta kertova vierailukohde. Toivolan vanhalla pihalla sijaitsee käsityöputiikkeja- ja pajoja sekä Keski-Suomen käsityöläismuseo. Kesällä Toivolan vanhalle pihalle aukeaa lisää käsityöläisten myymälöitä ja sen terassilla voi nauttia vaikkapa päiväkahvit.

Järvimaisemat värittävät olennaisesti myös Jyväskylän keskustaa.

Tunnelmallinen Lutakon satama

Kesäpäivän tunnelmasta järvimaisemissa voit nauttia Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Lutakon satamassa, jossa on runsaasti ravintolalaivoja, ravintoloita ja kahviloita. Lutakon satama on myös lähtöpaikka erilaisille lähivesiristeilyille. Jyväskylästä pääsee esimerkiksi Lahteen, Jämsään, Suolahteen, Laukaaseen ja Viitasaarelle. Risteily onkin mitä erinomaisin tapa kokea Päijänteen järvimaisemat!

Auringonlasku Päijänteellä.

Tutustu Keski-Suomen kansallispuistoihin

Keski-Suomi tarjoaa runsaasti luontoelämyksiä. Salamajärven, Pyhä-Häkin, Etelä-Konneveden ja Leivonmäen kansallispuistot sijaitsevat Keski-Suomen alueella. Alueella ulkoilumahdollisuuksia vaihtelevassa, monipuolisessa maastossa tarjoavat myös lukuisat viitoitetut luontopolut, reitit sekä pyörätiet. Kansallispuistoista erityisesti Etelä-Konnevesi ansaitsee erityismaininnan. Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Rautalammin ja Konneveden kuntien alueella. Kansallispuistoa värittävät karut erämaatunnelmaiset järviluodot ja rehevät lehdot saarineen. Voit esimerkiksi veneillä tai meloa aavoilla järvenselillä ihastellen jylhiä kalliorantoja.

Kulje Alvar Aallon jalanjäljissä

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia on Jyväskylässä eniten koko maailmassa. Jyväskylän alueella sijaitsevat Alvar Aallon museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo mielletään usein Aallon huomattavimmiksi töiksi. Aallon lähtökohtana hänen töissään oli kauneus, johon kuului muotojen puhtaus ja harmonia. Tähän Aalto ammensi vaikutteita Italiasta ja välimerenmaailmasta. Muuramen kirkko onkin siitä mielenkiintoinen, että siinä voidaan nähdä juurikin näitä vaikutteita – esimerkiksi sen kellotornissa ja seurakuntasalin alla sijaitsevassa loggiassa eli pylväskäytävässä, joka etenkin Italian renessanssin aikaan oli tyypillistä rakennustaidetta.

Alvar Aalto tunnetaan vaikuttavimpina modernin arkkitehtuurin edustajina niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Jyväskylä oli Aallolle tärkeä paikka, sillä hän kävi koulua, perusti perheen ja aloitti uransa siellä. Jyväskylässä pääsetkin tutustumaan klassismista funktionalismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen, sillä kaupungissa sijaitsee Alvar Aallon tuotantoa aina hänen uransa ensitaipaleilta loppuvaiheen aikaansaannoksiin asti.

Alvar Aallon suunnitteleman Muuramen kirkon seurakuntasalia.

Jyväskylän museot

Jyväskylän tarjonta museoiden saralla on laaja, ja vierailukohteita löytyy varmasti jokaiseen makuun. Edellä mainittujen Keski-Suomen käsityöläismuseon sekä Alvar Aallon museon lisäksi esimerkiksi Suomen Ilmavoimamuseo ja Jyväskylän taidemuseo ovat vierailemisen arvoisia kohteita. Suomen Ilmavoimamuseo tarjoaa katsauksen suomalaisen ilmailun historiasta aina sen nykypäivään saakka. Jyväskylän taidemuseo on varsinkin taiteen ystäville mieleen, sillä se tarjoaa vaihtuvia, monipuolisia näyttelyitä. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *